Цитати з Біблії, яких в Біблії нема

Цитати з Біблії яких в біблії нема

Є декілька крилатих фраз з Біблії, які цитують навіть невіруючі люди, але яких насправді в Біблії нема. І окей, коли це роблять невіруючі, це з одного боку зрозуміло, бо вони ж не віруючі. Але, є декілька дуже відомих цитат з Біблії яких нема в Біблії, але які цитуються з кафедр церковних, та навіть стали вже сталим уявленням у свідомості християнських мас, і навіть більше – теологічними догмами. А це вже дуже серйозно, тому що догми це серйозно, про що я писав трішки в іншому пості, тому що догма, існує не для того щоби казати про істину, а для того, щоб відокремлювати своїх від чужих, та чужих від своїх і cancel-ити їх. Ну і звісно ж, певні сталі уявлення, очевидно формують поведінкові моделі, та відображаються на тому, як ми відтворюємо своїми діями в реальному світі своє світобачення. І найчастіше це відбувається, наче як само собою і навіть не замислюючись.

От наприклад, чи ви чули, як кажуть: навіть в Біблії написано — пий, але не упивайся. Мені доводилося дуже часто чути таке, і ті хток так висловлювалися, були впевнені, що це реально написано в Біблії, хоча звісно вони особисто цього не перевіряли. І справді, в Біблії є схожа фраза, яка дійсно слугує для даного крилатого вислову основою. Хоча добравшись до першоджерела, та порівнявши його з тим, що з нього вийшло, ми відчуємо разючу різницю.

“І не впивайтесь вином, в якому розпуста, але краще напо́внюйтесь Духом,” Еф. 5:18

Ну як відчуваєте різницю між: пий, але не упивайся, та категоричним твердженням, що у вині розпуста?

Наступний приклад такого чудернацького цитування: «Бо Він обніщав, щоб ми збагатились». І так само, як і в попередньому випадку, дійсно є місце в Біблії, яке взяте за основу до цього висловлювання з якого робиться Богословська теза, та навіть, аж ціла доктрина, про те що Ісусові страждання, всі вони відбувалися за для того, щоб ми жили в процвітанні, благополуччі, мали всілякі благословіння і так далі, вобщем щоби ми, як сир в маслі каталися. Бо Він страждав, щоб ми ніяких страждань не мали. Дуже приємна думка. І напевно, кожен має таке бажання –  не мати страждань, але є деяке але. Про це в Біблії не написано. Насправді ж Біблія каже так:  “Адже ви знаєте благодать Господа нашого Iсуса Христа, що Вiн, будучи багатим, став убогим заради вас, щоб ви збагатилися Його убогiстю.” 2 Кор 8:9 Тобто проповідники, з кафедр церковних, беруть цей вірш і цитують що: «Він, будучи багатим, став убогим заради вас, щоб в збагатилися», але на цьому зупиняються, і фразу не дочитують до кінця. Напевно тому, що в них відбувається розрив шаблона та їм незрозуміло, як можна збагатитися убогістю.

І наостанок наведу 3-й приклад такого збоченого цитування. За згубними наслідками які міститься в даному випадку, він може посперечатися не тільки з наведеними вище, а за популярністю, він також може побити всі відповідні хіт-паради.

“12. якщо терпимо, то будемо з ним і царювати; якщо відречемося, то й він відречеться від нас;

13. якщо ми невірні, то він залишиться вірним, бо себе зректися не може.” 2Тим 2:12-13

В даному випадку, на відміну від попереднього, де цитуючий не дочитував до кінця, тут цитуючий забуває читати з початку речення, та читає лише його 2-у частину, яка йому очевидно більше подобається. Бо вона ж звучить дуже приємно, втішаюче, надихаюче, заспокійливо, і так далі. Навіщо турбувати себе, сіяти збентеження у пастві, навіщо збуджувати совість, нехай вона собі спить. Але давайте все ж таки порівняємо дві версії, впритул співставивши їх. В варіанті більш приємному більшості людей, приходимо до висновків, що незважаючи на людську невірність, Бог все одно, незважаючи на ні на що, продовжує милувати, прощати, дивитися на людські гріхи, пороки, шалості крізь пальці, продовжує бути вірним, та незмінно виконувати свої добрі обіцянки, на які християни дуже розраховують, та люблять спиратися, і проголошувати вірою: я спасенний, я зцілений, я благословенний, та ще й в кінці кінців після смерті в рай попаду. Бо Він же ж вірний, не дивлячись на мою невірність. Але! Якщо прочитати речення спочатку, то все якось зовсім по-інакшому виглядає! А там сказано прямо протилежне: якщо ми проявляємо невірність, Він відречеться від нас. І це сказано прямим текстом. Та й ще й пояснюється чому Він це зробить — бо Себе не може зректися!

Высказать мнение в комментарии